نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:
مرا به خاطر بسپار
در تاریخ ۳ فوریه ۲۰۲۲، شرکت اسپیساکس (SpaceX) مجموعهای از ۴۹ ماهواره استارلینک (Starlink) را به فضا پرتاب کرد؛ اما تنها چند روز بعد، بیشتر آنها به شکلی عجیب و غریب به درون جو بازگشتند و در آسمان دریای کارائیب، آتش گرفتند.
به گزارش خبرآنلاین، در آن زمان، این اتفاق به یک طوفان ژئومغناطیسیِ ملایم نسبت داده شد. اما حالا، نشانههایی از یک عامل عمیقتر و بنیادیتر در دل خورشید دیده میشود؛ پدیدهای به نام «رویداد ترمیناتور» (Terminator Event).
به نقل از یکپزشک، آنچه باعث نابودی ماهوارهها شد، نه برخورد، نه انفجار، بلکه تورم (پُف کردن) پیشبینینشدهی جوّ زمین بود. حتی در ارتفاعاتی که تراکم هوا بسیار کم است، باز هم همین مقدار اندک کافیست تا سرعت ماهوارهها را کاهش دهد و آنها را به سوی مرگ هدایت کند. در نتیجهی افزایش انرژی ناشی از طوفانهای خورشیدی، لایههای بالایی جو گرم و منبسط میشوند و نیروی «کشش» یا «دِرَگ» (Drag) بر ماهوارهها افزایش مییابد.
وقتی سرعت کاهش مییابد، ماهوارهها پایینتر میافتند. و در ارتفاع پایینتر، دِرَگ بیشتر میشود، تا جایی که دیگر ماهوارهها نمیتوانند خود را در مدار نگه دارند و به درون جو بازمیگردند و میسوزند.
برخی پژوهشها، بهویژه آنهایی که پس از این رخداد منتشر شدند، نشان میدهند که ترکیبی از چند طوفان کوچک پشت سر هم، عامل افزایش تدریجی چگالی جو بوده است. اما دادههای دقیقتر، دیدگاهی متفاوت مطرح میکنند.
ما دو چرخهی اصلی در رفتار خورشید داریم:
در این زمان خاص، نوارهای مغناطیسی با بارهای مخالف که در دو نیمکرهی خورشید از عرضهای بالا به سمت استوا حرکت کردهاند، در استوا به هم میرسند و همدیگر را نابود میکنند. این لحظه، پایان چرخهی مغناطیسیِ قبلی و آغازِ چرخهی جدید است.
در دسامبر ۲۰۲۱، این رویداد ترمیناتور دقیقاً رخ داد – یعنی درست پیش از آنکه چرخهی ۲۵م خورشیدی به اوج برسد. این همزمانی بین پایان یک چرخه مغناطیسی (۲۲ ساله) و آغاز فوران فعالیت در چرخهی جدید (۱۱ ساله)، یک شوک شدید و غیرمنتظره در سطح خورشید ایجاد کرد.
این شوک، باعث شد که میزان تابش انرژی و ذرات به زمین، از پیشبینیها بیشتر شود. در نتیجه، جوّ فوقانی زمین منبسط شد و ماهوارههایی که تازه پرتاب شده بودند، دچار کشش شدید شدند و سقوط کردند.
تقارن نادر بین پایان چرخه ۲۲ ساله و شروع چرخه ۱۱ ساله بود که باعث تغییرات شدید در رفتار خورشید شد. و این همان چیزیست که مدل «ترمیناتور» پیشبینی کرده بود اما پیشبینی رسمی نه.
پژوهشهای دکتر اسکات مکاینتاش (Dr. Scott McIntosh)، از مرکز ملی پژوهشهای جوی ایالات متحده، نگاهی متفاوت به چرخهی ۲۵م خورشیدی داشت. برخلاف پیشبینی رسمی که خورشیدی آرام و کمفعال را تا سال ۲۰۲۴ انتظار داشت، تیم مکاینتاش روی فعالتر بودن خورشید و وقوع زودهنگام اوج فعالیت حساب باز کرده بود.
و همین طو رهم شد، خورشید در اکتبر ۲۰۲۴ با ۲۱۶ لکه خورشیدی (Sunspots) به اوج رسید. اما نکتهی مهم این است: رویداد ترمیناتور دقیقاً در دسامبر ۲۰۲۱ اتفاق افتاده بود. درست همان زمان که جوّ زمین شروع به تغییرات عجیب کرده بود.
در همین راستا، محقق دیگری به نام اسکات شَمبا (Scott Shambaugh) از شرکت فضایی کاپلا، در مقالهای درباره کشش جوّی بر ماهوارهها، به این نتیجه رسید که مدل «ترمیناتور» پیشبینی دقیقتری از رفتار خورشید و شار خورشیدی (Solar Flux) ارائه میدهد تا مدلهایی که فقط طوفانها را در نظر میگیرند.
بله، طوفانهای ژئومغناطیسی هنوز هم در مقاطع کوتاه، افزایش چگالی جو را ایجاد میکنند. اما داستان سقوط ماهوارههای استارلینک در سال ۲۰۲۲، فراتر از یک طوفان ساده بود. انگار خورشید، در لحظهی خاصی از چرخهی ۲۲ سالهاش، با قدرتی پنهانتر و پیچیدهتر، دکمهی سقوط را فشرد.
و این، یادآور واقعیتی تلخ است: با وجود تمام پیشرفتها، ما هنوز هم بسیاری از رازهای خورشید را نمیدانیم. این ستاره، درخشانترین و نزدیکترین جسم آسمانی به ماست، اما گویی همچنان، قلبش را برای ما پنهان نگه داشته است.
۵۸۵۸
اگر بناست در مقطع کنونی، تغییری در جهت اصلاح و بهبود در الگوی حکمرانی کشور صورت گیرد، به نظرم بهترین نقطۀ شروع میتواند اینترنت باشد.
ظاهراً شیائومی حساب ویژهای روی دوربین گوشیهای بعدی خود باز کرده است.
در پی انتشار شایعاتی درباره مهاجرت احتمالی از GPS به سامانه چینی بایدو، مدیرعامل اپلیکیشن «نشان» نسبت به هزینههای سنگین، افت دقت موقعیتیابی و چالشهای زیرساختی چنین تصمیمی هشدار داد. به گفته او، این اقدام در مقیاس ملی نهتنها عملیاتی نیست، بلکه تجربه کاربران را بهطور جدی تحتتأثیر قرار میدهد.
مجتبی قلیپور در نشست «جامعه و آینده ایران» تأکید کرد که نگرش منفی کنونی نسبت به اینترنت، نقش حیاتی این فناوری در تقویت همبستگی ملی و تحول اجتماعی را نادیده میگیرد.
Δ