تاریخ فعال شدن مکانیسم ماشه مشخص شد!

ادعای آکسیوس: درصورت دست نیافتن به توافق تا پایان آگوست مکانیسم ماشه علیه ایران فعال می‌شود طبق گزارش وب‌سایت آکسیوس از سه منبع آگاه، وزیر امور خارجه آمریکا، مارکو روبیو، وزرای خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا در تماسی تلفنی که دوشنبه گذشته برگزار شد، توافق کردند که تا پایان آگوست ۲۰۲۵ به ایران فرصت دهند تا به یک توافق هسته‌ای دست یابد.

به گزارش اقتصاد آنلاین به نقل از دانشجو، طبق گزارش وب‌سایت آکسیوس از سه منبع آگاه، وزیر امور خارجه آمریکا، مارکو روبیو، وزرای خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا در تماسی تلفنی که دوشنبه گذشته برگزار شد، توافق کردند که تا پایان آگوست ۲۰۲۵ به ایران فرصت دهند تا به یک توافق هسته‌ای دست یابد.

این وب‌سایت به نقل از منابع آگاه گزارش داد که اگر تا این تاریخ توافق هسته‌ای حاصل نشود، سه قدرت اروپایی قصد دارند «مکانیسم حل اختلافات» را فعال کنند. در صورت فعال‌سازی این مکانیسم، تمامی تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل که طبق توافق هسته‌ای ایران در سال ۲۰۱۵لغو شده بود، مجدداً اعمال خواهد شد.

در آستانه دهمین سالگرد امضای توافق هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ (آمریکا، بریتانیا، فرانسه، روسیه، چین و آلمان)، تهدیدات اروپا برای فعال کردن مکانیسم ماشه یا همان اسنپ بک مطرح شده است. این تهدیدات به‌ویژه پس از تغییر رویکرد ایران در همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران در ژوئن ۲۰۲۵ شدت گرفته است.

درسال ۲۰۱۵، ایران و گروه ۱+۵ به توافقی دست یافتند و ایران اجازه یافت تا صادرات و واردات سلاح داشته باشد. در مقابل، ایران متعهد شد که از توسعه سلاح‌های هسته‌ای خودداری کند و بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از تأسیسات هسته‌ای ایران بازدید کنند. این توافق تکمیل‌کننده توافق لوزان بود.

«مکانیسم حل اختلافات» به هر یک از طرفین توافق این امکان را می‌دهد که در صورتی که ایران تعهدات هسته‌ای خود را نقض کند، شکایتی مطرح کرده و مسیر قانونی برای بازگشت تحریم‌ها آغاز شود، بدون نیاز به رأی‌گیری جدید در شورای امنیت.

واکنش ایران به تهدیدات اروپا

دوشنبه گذشته، اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که پس از حمله به تأسیسات هسته‌ای، دیگر منطقی نیست که به مکانیسم‌های توافق هسته‌ای تکیه کرد. وی تأکید کرد که اولویت ایران در حال حاضر رفع تحریم‌های ظالمانه است و گفت که «مکانیسم بازگرداندن تحریم‌های سازمان ملل» از نظر قانونی اساس ندارد.

بقایی همچنین بیان کرد که اگر تحریم‌های سازمان ملل مجدداً فعال شوند، ایران به آن پاسخ خواهد داد و افزود که کشور‌های اروپایی در شرایطی نیستند که بتوانند این مکانیسم را فعال کنند.

یک منبع دیپلماتیک فرانسوی هفته گذشته به رویترز گفت که کشور‌های اروپایی در صورتی که توافق هسته‌ای نتواند منافع امنیتی اروپا را تأمین کند، آماده‌اند که تحریم‌های سازمان ملل را مجدداً علیه ایران اعمال کنند، این موضوع به‌ویژه در چارچوب «مکانیسم حل اختلافات» مطرح است.