نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:
مرا به خاطر بسپار
احتمال فعالسازی مکانیسم ماشه از سوی غرب، بار دیگر سایه بازگشت تحریمهای بینالمللی را بر سر ایران گسترده است.
به گزارش اقتصادآنلاین، با افزایش تنشهای دیپلماتیک و نظامی در منطقه و کاهش سطح همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بار دیگر بحث فعالسازی مکانیسم ماشه در محافل سیاسی و رسانهای جهان مطرح شده است. این سازوکار، که بخشی از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در چارچوب توافق هستهای برجام است، در صورت اجرایی شدن، میتواند منجر به بازگشت تمام تحریمهای بینالمللی علیه ایران شود. در این میان، تحلیلگران هشدار میدهند که اگر مسیر دیپلماتیک تقویت نشود، شرایط بهسمت بحرانی شدن پیش خواهد رفت.
مکانیسم ماشه یا اسنپبک، بخشی از سازوکار نظارتی مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که پس از امضای برجام در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید. بر اساس این سازوکار، اگر هر یک از اعضای توافق هستهای (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) مدعی شوند که ایران تعهدات برجامی خود را نقض کرده، میتوانند روند بازگرداندن تحریمهای تعلیقشده را آغاز کنند.ویژگی کلیدی این سازوکار، غیرقابل وتو بودن آن است؛ به این معنا که اگر یکی از کشورهای عضو، موضوع را به شورای امنیت ارجاع دهد و طی ۳۰ روز توافقی حاصل نشود، تمام تحریمهای پیشین سازمان ملل بهطور خودکار بازمیگردند، حتی اگر دیگر اعضا با آن مخالفت کنند.
فعالسازی مکانیسم ماشه میتواند پیامدهای اقتصادی، سیاسی و دیپلماتیک گستردهای برای ایران بههمراه داشته باشد. مهمترین تبعات آن عبارتند از:• بازگشت تمام تحریمهای بینالمللی سازمان ملل که پیش از توافق برجام بر ایران اعمال شده بود، از جمله تحریمهای تسلیحاتی، موشکی، مالی و بانکی.• مسدود شدن داراییهای ایران در بانکهای خارجی و محدودیتهای شدید در مبادلات مالی بینالمللی.• کاهش بیشتر ارزش ریال و افزایش نرخ تورم در بازار داخلی.• محدودیت در فروش نفت و کاهش صادرات، بهدلیل تحریم کشتیرانی و بیمه.• بیثباتی در فضای اقتصادی و افزایش فشار بر مردم و فعالان اقتصادی.
مکانیسم ماشه چه زمانی فعال خواهد شد؟
با توجه به بندهای قطعنامه ۲۲۳۱، مدت زمان اجرای این سند تا اکتبر ۲۰۲۵ (مطابق با مهرماه ۱۴۰۴) در نظر گرفته شده است. بر اساس اظهارات عباس عراقچی، معاون پیشین وزارت امور خارجه و عضو ارشد تیم مذاکرات هستهای، در صورت آغاز مذاکرات جدید، فرصت بسیار محدود است، چراکه پس از پایان مدت قطعنامه، بستر حقوقی برجام عملاً از بین میرود.بر این اساس، در صورت ادامه روند فعلی و عدم دستیابی به توافق، پاییز سال ۱۴۰۴ میتواند نقطه عطفی در بازگشت تحریمها از مسیر اسنپبک باشد.
پست جدید مصطفی کواکبیان درباره کاترین شکدم در شبکههای اجتماعی جنجالی شد.
براساس رای اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس هیئت رئیسه این کمیسیون انتخاب شدند.
نتانیاهو درباره این توافق گفت: «این توافق بدون غنیسازی است، بدون موشکهای بالستیک که میتوانند به سواحل شما برسند، بدون موشکهای بالستیک فراتر از آنچه طبق معاهدات بینالمللی مجاز است – یعنی ۳۰۰ مایل.
اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت امور خارجه در گفتگو با خبرنگاران حوزه سیاست خارجی، از سفر سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه به چین خبر داد.
Δ