نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:
مرا به خاطر بسپار
تصمیم ایران برای تعلیق همکاریهای داوطلبانه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی در واکنش به حملات نظامی اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هستهای، تهران را با تهدید بازگرداندن تحریمهای بینالمللی در قالب فرآیندی روبرو کرده است که با عنوان «مکانیسم ماشه» شناخته میشود.
به گزارش اقتصاد آنلاین، این مکانیسم در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تعریف شده و به یکی از طرفهای برجام (آمریکا، اروپا، چین یا روسیه) امکان میدهد با ادعای نقض توافق توسط ایران، موضوع را به شورای امنیت ببرند.
اگر ظرف ۳۰ روز اختلاف حل نشود، تحریمهای قبلی بهطور خودکار اعمال میشوند. اسنپبک نیازی به رأیگیری یا وتو ندارد، بنابراین فعال شدنش بسیار سریع است. این ابزار برای فشار بر ایران طراحی شده، اما فعال شدن آن میتواند تبعات سنگینی مثل سقوط ارزش ریال، توقف تجارت بینالمللی و افزایش تنشهای سیاسی داشته باشد. ایران با دیپلماسی فعال و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تلاش میکند از فعال شدن این مکانیسم جلوگیری کند.
مکانیسم ماشه سازوکاری مندرج در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که به کشورهای عضو توافق هستهای (برجام) اجازه میدهد در صورت نقض تعهدات از سوی ایران، درخواست بازگشت تحریمهای بینالمللی سازمان ملل متحد را مطرح کنند.
بر اساس این سازوکار، حتی اگر دیگر اعضا (مانند روسیه یا چین) با بازگشت تحریمها مخالفت کنند، فرآیند بازگشت خودکار تحریمها ظرف ۳۰ روز اتفاق میافتد و قابل وتو نیست.
در حال حاضر، گرچه تنشها بالا گرفته، اما هنوز قطعنامهای برای ارجاع رسمی پرونده ایران به شورای امنیت صادر نشده است. با این حال، در صورت تداوم اختلافات و عدم همکاری تهران، کشورهای غربی ممکن است در گام بعدی به سمت فعالسازی این مکانیسم حرکت کنند.
نمایندگان مجلس در نشست امروز ضمن بررسی مشکلات معیشتی و تأمین کالاهای اساسی، به اصلاح طرح تشدید مجازات جاسوسان و همکاران رژیم صهیونیستی پرداختند.
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: امیدواریم با همراهی دولت بخشی از مشکلات به ویژه در حوزه کالاهای اساسی و امنیت غذایی، وضعیت کشاورزان و توجه به بخش تولید را حل و فصل کنیم و به رشد اقتصادی نیز توجه داشته باشیم که به آن آسیبی وارد نشود.
سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه ضمن برشمردن نقاط قوت و ضعف ایران در جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، گفت که «باید اولویت نخست کشور، انجام یک جراحی بزرگ اقتصادی باشد».
یک جنگنده اف-۱۵ این رژیم در جریان جنگ ۱۲ روزه و در حمله به تهران در پی بروز نقص در سامانه سوخت و نیازمند فرود اضطراری شد، اما اعزام فوری هواپیمای سوخترسان مانع از این اتفاق شد.
Δ