ادعای«العربیه» درباره فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» صحت ندارد

ادعای شبکه العربیه در خصوص سخنان صدراعظم آلمان مبنی بر تلاش برای فعال سازی مکانیسم ماشه علیه ایران صحت ندارد.

به گزارش خبرگزاری مهر، ساعاتی پیش وب‌سایت شبکه «العربیه» عربستان با انتشار خبری مدعی شد که «فردریش مرتس»، صدراعظم آلمان یکشنبه اعلام کرده که برلین به همراه دو کشور انگلیس و فرانسه روز سه‌شنبه (۱۵ جولای) درخواست فعال‌سازی بند مربوط به «اسنپ‌بک» یا «مکانیسم ماشه» توافق هسته‌ای با ایران (برجام) و برگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را به ریاست شورای امنیت سازمان تحویل خواهند داد.

این ادعای شبکه سعودی در حالی منتشر شده که جستجو در فضای مجازی نشان می‌دهد که با گذشت ساعتها از انتشار این ادعا، هیچکدام از خبرگزاری‌های رسمی انگلیسی‌زبان و عرب‌زبان تاکنون چنین «خبر مهمی» را منتشر نکردند.

سه کشور اروپایی پیش از این هم راستا با سیاست‌های آمریکا و رژیم صهیونیستی تلویحاً تهدید کردند که به دنبال فعال‌سازی «مکانیسم ماشه» هستند، اما این خبر شبکه العربیه به نقل از صدراعظم آلمان صحت ندارد.

عباس عراقچی، وزیر خارجه کشورمان دیروز شنبه تاکید کرد که «فعال کردن مکانیسم ماشه به معنای پایان نقش اروپا در موضوع هسته‌ای خواهد بود.»

مکانیسم ماشه بخشی از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است که پس از امضای توافق هسته‌ای برجام در سال ۲۰۱۵ تصویب شد.

این سازوکار به کشورهای عضو برجام (آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، بریتانیا و آلمان) اجازه می‌دهد در صورت نقض تعهدات برجامی از سوی ایران، روند بازگرداندن تحریم‌های پیشین شورای امنیت را آغاز کنند.

مهم‌ترین ویژگی این مکانیسم، غیرقابل وتو بودن آن است؛ به این معنا که اگر یکی از اعضای برجام مدعی نقض توافق از سوی ایران شود و موضوع را به شورای امنیت ببرد، در صورتی که ظرف ۳۰ روز اختلاف حل نشود، همه تحریم‌های تعلیق‌شده به‌طور خودکار بازمی‌گردند؛ حتی اگر دیگر اعضا، از جمله روسیه یا چین، با آن مخالفت کنند.