یکی از موانع راه‌اندازی مشاغل خانگی برای زنان ضمانت بانکی است

مشهد – معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده گفت: یکی از معضلات جدی زنان برای راه‌اندازی کسب‌وکارهای خرد و خانگی، موضوع ضمانت بانکی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، زهرا بهروز آذر شامگاه شنبه در نشستی با بانوان فعال استان خراسان رضوی در سالن شهید سلیمانی استانداری که با هدف بررسی دغدغه‌ها و ظرفیت‌های حوزه زنان و خانواده در استان برگزار شد، اظهار کرد: باور ما در دولت سیزدهم این است که اگر بخواهیم به قله‌های پیشرفت برای ایران عزیزمان برسیم، باید با دو بال، یکی زنان و دیگری مردان، به سوی آینده پرواز کنیم. در غیر این صورت یا پروازی رخ نخواهد داد یا پروازی با خطا خواهیم داشت.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به سیره و رفتار اهل بیت (ع) تصریح کرد: این موارد نباید تنها در کلام باقی بماند، بلکه باید در عمل، رفتار و نگاه ما نیز نمود داشته باشد و تلاش کنیم در مسیری گام برداریم که مورد رضایت و پسند ائمه اطهار باشد.

وی با تسلیت به خانواده شهدای حمله رژیم صهیونیستی، افزود: همه مردم ایران در این داغ شریک‌اند. به طور ویژه به خانواده‌هایی که در این استان عزیزان خود را از دست داده‌اند، تسلیت عرض می‌کنم. این اتفاق برای ما تلخ‌تر بود چرا که آن‌ها مهمان شهر ما بودند و در همین شهر یا دیگر شهرها به شهادت رسیدند.

بهروزآذر با اشاره به برگزاری نشست با فعالان استان، خاطرنشان کرد: رئیس‌جمهور در تمام جلسات، به‌ویژه جلساتی که استانداران حضور دارند، تأکید می‌کنند که باید از ظرفیت زنان، جوانان و اقوام استفاده شود. این باور در عملکرد ایشان نیز نمود دارد. امروز بیش از ۱۵ انتصاب در حوزه زنان توسط شخص رئیس‌جمهور انجام شده که برای نخستین‌بار، چهار زن در هیئت دولت حضور دارند؛ در حالی که پیش‌تر تعداد زنان در دولت‌ها بین یک تا دو نفر بود.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده ادامه داد: برای نخستین‌بار در ۴۰ سال گذشته، جمهوری اسلامی ایران سخنگوی زن دارد و این اتفاق دستاوردی است که نباید آن را فقط به دولت محدود دانست. این نتیجه تلاش تک‌تک زنانی است که در این مسیر گام برداشته‌اند، همچنین مردانی که به این حضور باور داشتند.

وی اضافه کرد: مایلم در کنار آن، از داشته‌هایمان نیز سخن بگویم. امروز بیش از ۶۰ درصد کادر نظام آموزش و پرورش را زنان تشکیل می‌دهند. بیش از ۵۶ درصد دانشجویان دانشگاه‌ها زن هستند. حدود ۲۴ درصد اختراعات کشور توسط زنان ثبت شده و بین ۱۴ تا ۱۷ درصد از رسانه‌های خبری ما را دختران جوان اداره می‌کنند.

بهروزآذر خاطرنشان کرد: دولت و نظام جمهوری اسلامی ایران بر اساس قانون اساسی تلاش کرده است مسیر حضور زنان را تسهیل کند، موانع را شناسایی و زمینه‌سازی کند. البته در این مسیر نقایصی نیز وجود دارد و ما ادعایی نداریم، اما ناامید هم نیستیم.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده تصریح کرد: تأکید معاون اول رئیس‌جمهور نیز بر این است که موقعیت‌هایی که به زنان داده می‌شود، تشریفاتی نباشد. حضور به عنوان مشاور لازم است، اما باید موقعیت‌های کلیدی‌تری نیز در اختیار زنان قرار گیرد. با همین نگاه، امروز برخی از مهم‌ترین حوزه‌های مدیریتی کشور به زنان سپرده شده است، به عنوان مثال رئیس سازمان خصوصی‌سازی و رئیس سازمان استاندارد، رئیس سازمان محیط زیست همگی زنان هستند.

وی بیان کرد: این موقعیت‌ها تشریفاتی نیستند، بلکه حاصل شایستگی و اعتمادسازی زنان کشور است. البته این کرسی‌ها محدود است و به گروه خاصی از جامعه محدود شده، اما دولت همچنان پیگیر توسعه انتصابات در این حوزه است.

بهروزآذر تاکید کرد: به زودی در کارنامه یک‌ساله دولت، وضعیت انتصابات منتشر خواهد شد و تلاش بر این است که حضور زنان بر پایه شایستگی و جنسیت متوازن شود.

برخی زنان نپذیرفتند فرماندار شوند

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به چالش‌های موجود اضافه کرد: در برخی استان‌ها، موقعیت‌هایی مانند فرمانداری به زنان پیشنهاد شده اما برخی نپذیرفته‌اند، چرا که ترجیح داده‌اند تعادل و انعطاف‌پذیری زندگی شخصی خود را حفظ کنند. گاهی عدم پذیرش مسئولیت‌ها از سوی بانوان ناشی از باورهای درونی یا کمبود اعتمادبه‌نفس است.

وی ادامه داد: باید نگاه دوطرفه‌ای داشت؛ از یک‌سو زنان باید برای این موقعیت‌ها آمادگی داشته باشند و بتوانند در صورت پیشنهاد، هماهنگی لازم را میان مسئولیت‌های شخصی و اجتماعی خود برقرار کنند و از سوی دیگر، مردان نیز باید بیش از گذشته زمینه‌ساز حضور زنان در عرصه‌های مختلف باشند.

بهروزآذر با تأکید بر اهمیت پذیرش فرهنگی حضور زنان در موقعیت‌های مدیریتی خاطرنشان کرد: بخش زیادی از پذیرش اجتماعی حضور زنان، به تغییر فرهنگی وابسته است. بخشی از این موضوع به گفتمان‌سازی بازمی‌گردد، اما مهم‌تر از آن، عملکرد و حضور مؤثر بانوان است. اعتماد عمومی به زنان در سطح کشور، نتیجه زحمات تمام زنانی است که در حوزه‌های مختلف، با عملکرد موفق خود زمینه‌ساز این اعتماد شده‌اند.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به تمرکز دولت چهاردهم بر توانمندسازی اقتصادی زنان بیان کرد: در ستاد مشاغل خانگی، بیش از ۷۰ درصد مشاغل در اختیار زنان قرار دارد و دولت برای این بخش تسهیلات ویژه‌ای در نظر گرفته است. ما کسب‌وکارهای پشتیبان را طراحی کرده‌ایم؛ کسب‌وکارهایی که زنجیره‌ای از زنان شاغل در خانه‌ها را پوشش می‌دهند و از حمایت مالی بیشتری برخوردار خواهند بود. قول می‌دهم این مسیر برای زنان بیش از گذشته تسهیل شود؛ چه برای بانوانی که به‌صورت انفرادی فعالیت می‌کنند و چه آنان که در زنجیره‌های بزرگ‌تری مشغول به کارند.

وی در ادامه با اشاره به یکی از مشکلات اصلی بانوان در حوزه مشاغل خانگی گفت: یکی از معضلات جدی زنان برای راه‌اندازی کسب‌وکارهای خرد و خانگی، موضوع ضمانت بانکی است. بسیاری از زنان امکان تأمین ضامن ندارند و این موضوع مانع از دریافت تسهیلات می‌شود. ما در معاونت امور زنان و خانواده این مسئله را پذیرفته‌ایم و متعهد شده‌ایم برای هر بانویی که به دلیل نداشتن ضامن موفق به دریافت وام نشود، پیگیری‌های لازم را انجام دهیم و از ظرفیت معاونت زنان برای تسهیل روند استفاده کنیم.

بهروزآذر از تخصیص بودجه‌ای مستقل برای زنان خانوار خبر داد و گفت: امسال برای اولین‌بار، بودجه تکلیفی زنان خانوار با هماهنگی معاونت زنان بین دستگاه‌هایی نظیر کمیته امداد، صندوق کارآفرینی، معاونت توسعه روستایی و… توزیع می‌شود. امیدواریم این منابع راحت‌تر به دست افراد برسد.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده همچنین با اشاره به روند اصلاح برخی قوانین استخدامی خاطرنشان کرد: موضوعی که خانم حامدابریشم‌تاب مطرح کرد، از ابتدای دولت در دستور کار ما بود. این مسئله به‌خاطر پشتوانه قانونی موجود پیچیده است و برای اصلاح آن باید لایحه‌ای از سوی دولت ارائه شود. خوشبختانه روند این لایحه آغاز شده و به معاون اول ارسال شده است. اکنون در کمیسیون سرمایه انسانی بررسی شده و منتظر اعلام نظر سازمان اداری و استخدامی و سازمان برنامه‌وبودجه هستیم.

وی با اشاره به لزوم حضور شایسته زنان در نشست‌های بین‌المللی تصریح کرد: سال گذشته، نمایندگان ما به‌صورت انفرادی در برنامه‌ها شرکت می‌کردند. اما امسال برای نخستین‌بار با اعلام فراخوان و برگزاری کانون‌های ارزیابی تخصصی، ۵ نفر به‌عنوان رؤسای کارگروه‌ها انتخاب شدند. این افراد باید نه فقط برای خود و شبکه شخصی‌شان، بلکه به‌عنوان نماینده همه زنان ایرانی در مجامع جهانی ظاهر شوند.

بهروزآذر افزود: با توجه به جنگ تحمیلی اخیر، فعالیت دفتر بین‌الملل زنان کمی متوقف شد اما مجدداً با سرعت کار خود را آغاز می‌کند. در دیدارهایی که با زنان فعال کشورهای دیگر داشتیم، متوجه شدیم که فاصله ما با آن‌ها زیاد است. برای رفع این شکاف، جلساتی با وزارت امور خارجه و دیگر نهادهای مرتبط برگزار کردیم تا بانوان نماینده ایران با پروژه‌های ملی آشنا شوند و بتوانند در سطح بین‌المللی بدرخشند.

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با تأکید بر اهمیت کسب‌وکارهای دانش‌بنیان اضافه کرد: امروز حدود ۱۲ درصد از این کسب‌وکارها توسط زنان اداره می‌شود. هدف دولت افزایش این سهم است. ما تلاش می‌کنیم از ظرفیت همه دستگاه‌های مرتبط مانند وزارت کار، معاونت روستایی، سازمان فنی‌وحرفه‌ای و… استفاده کنیم. پیشنهادهای مطرح‌شده از سوی شما نیز حتماً پیگیری خواهد شد.

وی با اشاره به همدلی مثال‌زدنی زنان در دوران جنگ تحمیلی اخیر تصریح کرد: ما در دولت چهاردهم از ابتدا بر شناسایی شکاف‌ها و رفع آن‌ها تأکید داشتیم. حتی مواردی که ممکن بود در ظاهر بی‌اهمیت باشد اما در بلندمدت منجر به دوگانگی شود، مورد توجه ما قرار گرفت. در این ایام دشوار دیدیم که شعار “ایران برای همه ایرانیان” چگونه به حقیقت تبدیل شد؛ همه ایرانیان برای ایران ایستادند.