فریاد عزت اسلام و ظلم‌ستیزی در یوم‌الزینب؛ پژواک پیام عاشورا در زنجان

زنجان- یازدهم محرم ۱۴۴۷ مردم زنجان در مراسم باشکوه یوم‌الزینب، با فریاد «سسلندی حسین عطشان، نه سازش و نه تسلیم؛ دنیایه ایدوب اعلان، نه سازش و نه تسلیم» سر می دهند.

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: یازدهم محرم ۱۴۴۷، مردم زنجان در مراسم باشکوه یوم‌الزینب، با فریاد «سسلندی حسین عطشان، نه سازش و نه تسلیم / دنیایه ایدوب اعلان، نه سازش و نه تسلیم»، بار دیگر وفاداری خود به پیام عاشورا را به نمایش گذاشتند.

فریاد عزت اسلام و ظلم‌ستیزی در یوم‌الزینب؛ پژواک پیام عاشورا در زنجان

این فریادها، پژواک ندای آزادی‌خواهی حضرت زینب (س) و ادامه راه مظلومان تاریخ است؛ راهی که امروز مسلمانان بی‌پناه فلسطین نیز در آن گام برمی‌دارند.

در این روز، زنجان بار دیگر به صحنه‌ای برای تجلی عزت، حماسه و ایمان تبدیل شد

در این روز، زنجان بار دیگر به صحنه‌ای برای تجلی عزت، حماسه و ایمان تبدیل شد. عزاداران حسینی با تأسی از پیام‌آوران کربلا، صدای حق‌طلبی و مقاومت را از زبان زنان و کودکان مظلوم سرزمین‌های اشغالی به گوش جهانیان رساندند.

مراسم حرکت دسته عزاداری زینبیه اعظم از ساعت ۱۶ آغاز شد. هزاران سوگوار با شور حسینی از مقابل این مسجد تاریخی تا امامزاده سید ابراهیم (ع) مسیر خیابان شهدا، چهارراه امیرکبیر، سبزه‌میدان و چهارراه انقلاب را پیمودند. مرثیه‌سرایی حاج غلامرضا عینی‌فرد، کربلایی حسین عینی‌فرد و کربلایی سیدمجید موسوی، فضای مراسم را آکنده از شور و اندوه کرد. شاه‌بیت «باشسیز بو چوخور یرده دوشدون گل زهرا سن…» به‌عنوان سرلوحه این دسته، روح حماسه عاشورا را در دل‌ها زنده ساخت.

در طول مسیر، ۷۰ تیم امدادی شامل ۱۷۰ نیروی نجاتگر و امدادگر، خدمات پزشکی و امدادی را ارائه کردند. ۶۲ آتش‌نشان نیز در قالب ۷ ایستگاه ثابت و ۴ اکیپ سیار به حالت آماده‌باش بودند. هم‌زمان، مراکز جمع‌آوری نذورات نقدی و غیرنقدی و قربانی در نقاط مشخصی همچون خیابان زینبیه مستقر شده بود.

فریاد عزت اسلام و ظلم‌ستیزی در یوم‌الزینب؛ پژواک پیام عاشورا در زنجان

مدیر روابط عمومی زینبیه اعظم زنجان گفت: در این اجتماع عظیم، نزدیک به ۱۴۰۰ خادم به‌صورت شبانه‌روزی برای برگزاری هرچه بهتر مراسم تلاش کردند.

فرزاد ولی‌مقدم افزود: ۵۰ گروه ثابت و ۳۵ گروه سیار وظیفه سامان‌دهی نذورات و خدمات‌رسانی به عزاداران را برعهده داشتند. مرکز عرضه احشام برای قربانی نیز در خیابان زینبیه مستقر شده است.

ولی مقدم با قدردانی از همراهی مردم به ویژه خادمان زینبیه اعظم عنوان کرد: یک هزار و ۲۰۰ خادم افتخاری در ایام عزای حسینی در برگزاری برنامه‌ها با زینبیه اعظم زنجان همکاری می‌کنند.

وی همچنین با اشاره به حضور ۵۰ اکیپ ثابت جمع‌آوری نذورات مردمی در مسیر عزاداری دسته زینبیه اعظم، اظهار کرد: ۲۵ اکیپ سیار برادران و ۱۰ اکیپ سیار خواهران نیز برای این روز در نظر گرفته شده است.

مدیر روابط عمومی زینبیه اعظم زنجان با اشاره به همکاری ۳۵۰ نفر در زمینه جمع‌آوری نذورات مردمی در روز دسته زینبیه عنوان کرد: این همراهان از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب برای جمع‌آوری نذورات نقدی و هدایای مردم عزیز شهرمان حضور دارند.

وی خاطرنشان کرد: «سسلندی حسین عطشان نه سازش و نه تسلیم دنیایه ایدوب اعلان نه سازش و نه تسلیم» به عنوان شاه بیت دسته زینبیه اعظم زنجان اعلام شده که توسط استاد حاج غلامرضا عینی‌فرد خوانده خواهد شد.

هماهنگی‌های لازم با دستگاه‌های انتظامی، امنیتی، آتش‌نشانی، اورژانس، شهرداری انجام شده است

ولی مقدم خاطر نشان کرد: هماهنگی‌های لازم با دستگاه‌های انتظامی، امنیتی، آتش‌نشانی، اورژانس، شهرداری و دستگاه‌های دیگر برای هر چه باشکوه‌تر برگزار شدن دسته زینبیه اعظم زنجان صورت گرفته است.

وی ادامه داد: صدها خبرنگار، عکاس و فیلم‌ساز از ایران و ۱۰ کشور دیگر، این مراسم باشکوه را پوشش دادند.

چهار قرن پایگاه عشق و ارادت

زینبیه اعظم زنجان، یکی از قدیمی‌ترین اماکن مذهبی این شهر، با قدمتی بیش از ۴۰۰ سال، از مهم‌ترین پایگاه‌های عزاداری در ماه‌های محرم و صفر است. بنابر روایت بزرگان محل، این مسجد از دل باغی در کهن‌دژ زنجان شکل گرفت؛ باغی سرشار از گل‌های محمدی که صاحب آن، با شنیدن ناله‌ها و گریه‌هایی با نام حضرت زینب (س)، بخشی از آن را وقف ساخت تکیه‌ای مذهبی کرد.

از آن زمان، مردم مؤمن و دل سوخته زنجان در این مکان گرد هم آمدند و هر ساله عزاداری حسینی در آن برگزار شد. واقف این مکان در وصیت‌نامه‌اش تأکید کرده بود که هزینه برگزاری مراسم از عایدات همان باغ تأمین شود.

فریاد عزت اسلام و ظلم‌ستیزی در یوم‌الزینب؛ پژواک پیام عاشورا در زنجان

زینبیه اعظم تاکنون سه‌بار بازسازی شده است

نخستین بار در سال ۱۰۹۲ هجری قمری، با تیرهای چوبی بازسازی شد؛ دومین بار در سال ۱۲۹۲، به همت بانویی به نام زینب‌خانم به مسجد تبدیل شد؛ و سرانجام در سال ۱۳۵۴ شمسی (۱۳۹۵ هجری قمری) با مشارکت گسترده مردم زنجان، برای سومین بار بازسازی و توسعه یافت. این مسجد تاریخی در ۲۰ تیرماه ۱۳۹۰ با شماره ۲۹۹۶۱ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید.

جلوه‌ای از ایمان در پایتخت شور و شعور حسینی

هر سال در روزهای هشتم و یازدهم محرم، زنجان میزبان خیل عظیمی از عاشقان امام حسین (ع) از سراسر کشور و حتی خارج از مرزهاست. مسجد زینبیه اعظم، در کنار حسینیه اعظم، به نماد ایمان، ارادت و عزت حسینی مردم زنجان تبدیل شده‌است.

فریاد عزت اسلام و ظلم‌ستیزی در یوم‌الزینب؛ پژواک پیام عاشورا در زنجان

در این روز بزرگ، زنجانی‌ها با گام‌هایی استوار و دلی سرشار از عشق، بار دیگر پیام جاودان عاشورا را زنده کردند. امروز، آسمان زنجان طنین‌انداز فریاد آزادی‌خواهی و ظلم‌ستیزی بود؛ فریادی که ریشه در ایمان دارد و از اعماق تاریخ تا امروز ادامه یافته‌است.