نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:
مرا به خاطر بسپار
در هفتهای که گذشت، برنامه «خیمه هنر» با حضور هنرمندان تجسمی برگزار شد، همچنین مسعود نجابتی روی مزار شهید ایزدی خط نوشت و کمال شرف کاریکاتوریست یمنی نیز پرده از تهدیدها علیه خودش برداشت.
خبرگزاری مهر -گروه هنر-آزاده فضلی؛ هنرهای تجسمی یکی از عرصههای هنری در کشورمان است که نسبت به دیگر هنرها امکان بروز و واکنش سریع به اتفاقها را دارد اما عموماً نسبت به دیگر هنرها همچون سینما و موسیقی، مهجور واقع میشود. در سلسله گزارشهای «هنرهای تجسمی در هفتهای که گذشت» درصدد هستیم بخشی از روند اتفاقاتی را که افتاده، بیان کنیم.
جمعهها روز تعطیل محسوب میشود اما در این روز، نمایشگاههای هنرهای تجسمی آغاز به کار میکنند و هنرمندان تجسمی اعم از نقاشان، مجسمهسازان، عکاسان، تصویرسازان، گرافیستها، خوشنویسان و … تلاشها و فعالیتهای اخیر خود را در قالب یک نمایشگاه هنری به منصه ظهور میگذارند. پس از تجاوز ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی به ایران و آتش بس، گالریها و جریانات هنری به روال عادی خود برگشتهاند البته با آغاز ماه محرم، برنامههای هنری رنگ دیگری دارند که از جمله آن میتوان به آثار مذهبی و آئینی هنرمندانی چون حسن روحالامین اشاره کرد. حسن روحالامین در دهه اول محرم ۱۴۴۷، ۳ اثر جدید را که اختصاص به وداع حضرت سیدالشهداء با عزیزانشان داشت، ترسیم کرد؛ تابلوهای وداع با حضرت قاسم بن الحسن (ع)، وداع با حضرت علی اصغر (ع) و وداع با حضرت علی اکبر علیه السلام.
«آدینه» روز نانوشته آغازین بر نمایشگاههای هنری است و البته که به دلیل تعطیل بودن اکثر مشاغل، فرصتی مغتنم برای تماشای این آثار هنری توسط اقشار مختلف مردم فراهم میشود. بر این اساس، نگاهی به اتفاقات هنرهای تجسمی و همچنین برخی نمایشگاهها و رویدادهای هفته خواهیم داشت.
خیمه هنری که با حضور تجسمیها، شور گرفت
در هفتهای که گذشت، بخشی از ارائههای هنری در ویژهبرنامه «خیمه هنر» به هنرهای تجسمی اختصاص داشت؛ آثاری که بهنوعی با واقعه عاشورا و مفاهیم مرتبط با کربلا پیوند داشتند. هنرمندان با نگاهی همدلانه، در این روزها آثاری را در این فضا خلق کردند. تا شامگاه هشتم محرم، طبق آماری که مدیرکل تجسمی به خبرنگار مهر ارائه کرد، حدود ۶۵ هنرمند در پهنه رودکی حاضر و مشغول به خلق اثر شدند. بعضی از این هنرمندان تنها چند ساعت در برنامه حضور داشتند و برخی دیگر چند روز در محل مشغول کار بودند.
طی چند روز برنامه «خیمه هنر»، هنرمندان مختلفی از جمله نگارگران، نقاشان، خوشنویسان، گرافیستها، تصویرسازان و حتی هنرمندان حوزه پتینهکاری و هنرهای نزدیک به صنایعدستی در «خیمه هنر» حضور پیدا کردند و بهصورت زنده و در تعامل با مخاطب، آثارشان را خلق کردند. حضور خودجوش هنرمندانی از استانهایی همچون گیلان، همدان و سمنان، یکی از نکات جالب این برنامه بود. این هنرمندان صرفاً با شنیدن خبر برنامه، بدون دعوت رسمی، به تهران آمدند، هزینههای اقامتشان را خودشان تقبل کردند و با کیفیت قابل توجهی در این فضا اثر خلق کردند.
بر اساس اعلام آیدین مهدیزاده مدیرکل هنرهای تجسمی، حدود ۷۰ تا ۸۰ اثر در این فضا خلق شده است. وی در این باره عنوان کرد: امیدواریم بتوانیم بهزودی، منتخبی از این آثار را در قالب نمایشگاهی ارائه دهیم. برخی از دوستان پیشنهاد دادند این نمایشگاه در ایام اربعین برگزار شود اما ممکن است زودتر هم این اتفاق بیفتد. تمام آثار عکاسی خواهند شد و قرار است در قالب یک کاتالوگ منتشر شوند.
دیوارنگارههایی که اقتدار ایران را تصویر کردند
پس از آنکه مراسم عزاداری شب عاشورای حسینی که ۱۴ تیر با حضور رهبر معظم انقلاب در حسینیه امام خمینی (ره) برگزار شد و رهبر انقلاب از محمود کریمی ذاکر اهل بیت علیهم السلام خواستند که «ای ایران» بخواند، این موضوع به یکی از سوژههای هنرمندان در طراحی دیوارنگارههای شهری تبدیل شد.
بر این اساس، دیوارنگاره میدان انقلاب به یاد شب عاشورا و درخواست رهبری برای اجرای «ای ایران» و با خطی از مسعود نجابتی مزین شد.
همچنین، دیوارنگاره «ای مهر رخشان» با طرحی از رهبر انقلاب که به شب عاشورای امسال در حسینیه امام خمینی (ره) و حضور مقام معظم رهبری در مراسم آن شب و شور و شوق مردم از دیدار با ایشان اشاره دارد، با طراحی میکائیل براتی، در میدان ولیعصر (عج) رونمایی شد.
خط مسعود نجابتی روی مزار حاج رمضان
هفته گذشته و ظهر روز هفتم محرم الحرام، خبر رسید که مسعود نجابتی هنرمند طراح گرافیک، دیوارهای مزار شهید سرلشکر سعید ایزدی (حاج رمضان) را به نام اباعبدالله الحسین مزین کرده است.
نجابتی، ذکر کوتاه «یا اباعبدالله الحسین» را در مزار این شهید نقش زده است که نه تنها یک یادگار ساده، که تجسمی از دلبستگی کامل یک شهید به سرور و مولای خود است.
پیش از این نیز، طراحی خط سنگ مزار سید حسن نصرالله رهبر مقاومت لبنان، به قلم نجابتی مزین شده بود؛ اثری که فقط یک خطاطی ساده نبود، بلکه دمیدن روح یک تفکر در پیکره سنگ بود.
سیدمسعود شجاعی طباطبایی نیز درباره این موضوع نوشت: «امروز در صحن نورانی حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها، ناگهان صدایی آشنا از پشت سر مرا صدا زد؛ برگشتم و دیدم آقا سید مهدی حسینی است. با لبخند گفت که بیا که روزیات رسیده! با او همراه شدم تا جایی که استاد نجابتی گران قدر، در داخل مزار شریف حاج رمضان مشغول خوشنویسی اذکار نورانی بود.
این توفیق نصیبم شد که پیش از مراسم تشییع فردا، دمی بنشینم به تماشای استاد و حس و حال نورانی این احوال.»
حقیقتی که کمال شرف یمنی افشا کرد
در هفتهای که گذشت، کمال شرف کاریکاتوریست یمنی، در بخش ارتباط زنده برنامه تلویزیونی «خط مقاومت» حضور پیدا کرد و با اشاره به بازتاب گسترده آثارش در فضای مجازی، از موج سازمانیافته تهدید و تخریب علیه خود پرده برداشت و گفت: در پایگاههای اجتماعی فضایی جدید شکل گرفته که بسیاری در آن مشارکت دارند اما هر بار که کاریکاتورهای افشاگرانهام را منتشر میکنم، با سیلی از فحاشی، تهدید و توهین از سوی صهیونیستها و برخی عربهای همپیمان آنها روبهرو میشوم. این در حالی است که آثارم حقایق آشکاری را از جمله نقش آشکار پول و نفت برخی کشورهای عربی در حمایت از جنایتهای رژیم صهیونیستی بازگو میکند. این کشورها نه تنها سکوت نمیکنند، بلکه بهطور فعال از این جنایات پشتیبانی میکنند.
وی همچنین تاکید کرد: برخی روحانیون با تفکر داعشی، مقاومت را عامل مصیبتها میدانند و سعی در تخریب چهره آن دارند. من را متهم به نفرتپراکنی میکنند، تنها به دلیل اینکه جنایتها را افشا میکنم. آنها من را وابسته به محور ایران و مقاومت میدانند، در حالیکه تنها حقیقت را میگویم. از چیزی نمیترسم و خوشحالم که پیامم را شفاف منتقل میکنم؛ اینکه صدایم دشمن را خشمگین میکند، یعنی به هدف زدهام.
بیماری کاریکاتوریست پیشکسوت و بستری در بیمارستان
احمد عربانی کاریکاتوریست پیشکسوت و عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت به علت خونریزی داخلی در بیمارستان الغدیر شهرستان بومهن بستری شده بود که خانواده او، توانستند با اقدامی اورژانسی، وی را به بیمارستان نیکان سپید تهران منتقل کنند.
احمد عربانی متولد ۱۳۲۶ تهران، هنرمند کاریکاتوریست و پویانما است. او دارای نشان درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و عضو مؤسسه هنرمندان پیشکسوت است. عربانی در نشریات معتبری چون «توفیق»، «گل آقا» و «کاریکاتور» قلم زده است و در عرصه انیمیشنسازی نیز دستی بر آتش دارد و فیلمهایی چون «کدو قلقلهزن»، «تبر»، «گنج»، «نقلی و گلهای آفتابگردان» و «طرحهای کوتاه» را ساخته است.
آغاز نمایشگاههای هنری در آدینه
آدینه این هفته پس از چند هفته تعطیلی و رکود، ۳۵ نمایشگاه جدید در گالریهای تهران افتتاح میشوند که از جمله آنها میتوان به نمایشگاه «مخرج مشترک» در گالری اُ، نمایشگاه «شور بیکران» و «خاطرات غیرجمعی» در گالری شیرین، نمایشگاه «دنیای کاغذی مهم و جاودانه» در گالری هما، نمایشگاه «قطاع» در گالری زیرزمین دستان، نمایشگاه «تنگاتنگی» در گالری پروژههای آران، نمایشگاه «مثل خواب بود» در گالری باوان، نمایشگاه «سطح پنهان» در گالری ویستا، نمایشگاه «قلعه حیوانات» در گالری کارشیو، نمایشگاه «شماره ۷۴» در گالری والی، نمایشگاه «امساک» در نیان، نمایشگاه «شکوه زوال» در گالری نگاه، نمایشگاه «مام میهن» در گالری دنا و نمایشگاه «فریاد دیوارها» در گالری جاوید اشاره کرد.
پیتر جکسون میگوید دارد روی ۳ فیلمنامه کار میکند و بازنشسته نشدهاست.
نمایشگاه آثار سومین دوره جایزه بزرگ نقاشی معاصر ایران در خانه هنرمندان ایران برگزار میشود.
قسمت های جدید سریال «فرمانروا ته جویونگ» از ۳۰ تیر پخش خواهد شد.
فصل دوم مجموعه تلویزیونی «حکایتهای کمال»، تازهترین محصول گروه نمایشی مرکز سیمرغ به نویسندگی و کارگردانی قدرتالله صلحمیرزایی از ۲۱ تیر روی آنتن میرود.
Δ