نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:
مرا به خاطر بسپار
با گذشت بیش از نیم قرن از راهاندازی آرامستان بهشت زهرا، حالا بزرگترین گورستان پایتخت به مرز پر شدن رسیده است. رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران از پر شدن قریبالوقوع ظرفیت دفن روزانه در این آرامستان خبر داده و اعلام کرده است که تنها قطعه ۳۲۹ برای دفن روزانه […]
با گذشت بیش از نیم قرن از راهاندازی آرامستان بهشت زهرا، حالا بزرگترین گورستان پایتخت به مرز پر شدن رسیده است. رئیس کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری شورای شهر تهران از پر شدن قریبالوقوع ظرفیت دفن روزانه در این آرامستان خبر داده و اعلام کرده است که تنها قطعه ۳۲۹ برای دفن روزانه اموات باقی مانده است.
مهدی پیرهادی، عضو شورای شهر تهران، با اشاره به اینکه هیچ قطعه دیگری برای دفن روزانه در بهشت زهرا (س) وجود ندارد، هشدار داده: «اگر ظرفیت این قطعه نیز به پایان برسد، عملاً امکان دفن روزانه اموات در بهشت زهرا از بین خواهد رفت.»
بر اساس اظهارات او، اگرچه برخی فضاهای خالی محدود در قطعات قدیمیتر وجود دارد، اما قطعات جدید بهویژه از شماره ۳۰۰ به بالا، کاملاً اشغال شدهاند.
در همین راستا شهرداری تهران طی مطالعاتی، پنج نقطه را برای احداث آرامستانهای جدید به شورای شهر پیشنهاد کرده است که تنها سه مورد از آنها تأیید شدهاند. احداث هر یک از این آرامستانها، نیازمند مجوزهایی از شورای ترافیک، سازمان حفاظت محیط زیست، استانداری تهران و سایر نهادهای ذیربط است.
از جمله نقاط پیشنهادی، محدودهای در جنوب شرق تهران، در حوالی بزرگراه امام رضا و سهراه سیمان است. همچنین محدودهای در ابتدای جاده ساوه و پهنهای در جنوب شهر در منطقه کلاغنایه نیز بررسی شدهاند. پهنه جنوبی بهعنوان «محل دفن اضطراری» در روزهای بحران در نظر گرفته شده است.
پیرهادی تاکید کرده است که حتی اگر اکنون نیز مجوزهای قانونی صادر شود، احداث و تجهیز یک آرامستان جدید حداقل به شش ماه زمان نیاز دارد. او تأکید کرده که تا این لحظه، هیچ طرح نهایی و رسمی از سوی شهرداری برای ساخت این آرامستانها به شورا ارسال نشده و مجوزی نیز در این زمینه صادر نشده است.
احداث آرامستانهای جدید صرفاً محدود به مسائل مکانی نیست. بررسی جنبههای ترافیکی، محیط زیستی، شهرسازی و معماری نیز از ضرورتهای این پروژهها به شمار میرود. به گفته پیرهادی، طراحی ورودی آرامستانها از منظر ترافیکی، بررسی تأثیرات زیستمحیطی و رعایت اصول شهرسازی در جلساتی با حضور چند کمیسیون شورای شهر مورد بحث قرار گرفته و بر اساس آن سه منطقه به عنوان گزینههای مناسب برگزیده شدهاند.
با وجود هشدارهای جدی درباره ظرفیت بهشت زهرا، هنوز اقدام اجرایی مشخصی برای آرامستانهای جدید آغاز نشده است. نگرانی از بروز بحران دفن در تهران هر روز پررنگتر میشود و چشم امید مسئولان به عبور سریعتر شهرداری از مرحله مطالعات و ورود به فاز عملیاتی دوخته شده است.
به گزارش اکوایران، سخنگوی سازمان منطقه آزاد انزلی گفت: آتش از ساعت ۹ و ۴۵ دقیقه امروز در انبار این مجتمع تجاری آغاز شده و با توجه به گستره و احتمال گسترش آن به سایر طبقات کل این مجتمع تخلیه شده و آتش نشانان در حال اطفاء حریق هستند. مهدی کاظمیان روز سه شنبه در […]
به گزارش اکوایران، محسن زارعی با بیان اینکه همه دانش آموزان پایه دوازدهم شرکت کننده در آزمون سراسری ملزم هستند با مراجعه به سامانه «مای سنجش» (my.sanjesh) در قسمت مشاهده سوابق تحصیلی، اطلاعات هویتی خود را مشاهده و تأیید نمایند، گفت: عدهای از داوطلبان آزمون سراسری نوبت اول و دوم کنکور نیز به این سامانه […]
مهدی چمران در جلسه امروز (سهشنبه) شورای شهر تهران با اشاره به تاکسیهای اینترنتی عنوان کرد: تاکسیهای اینترنتی را خود شهرداری تهران ایجاد کرده و این سیستمها در ۱۲ شهر بزرگ دنیا به این صورت زیر نظر شهرداری فعالیت میکنند؛ از روز شنبه این موضوع اعلام میشود و بعد اجرا میشود. رییس شورای شهر تهران […]
به گزارش اکوایران، حامد قادر مرزی مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر با اشاره به مطالبه قدیمی بیمهشدگان روستایی گفت: در دهه گذشته، درخواست بسیاری از سوی بیمهشدگان مطرح بود که بتوانند دوران خدمت سربازی را به سابقه بیمهای خود اضافه کنند. خوشبختانه امسال این موضوع هم در بودجه صندوق دیده شده و […]
Δ