کل کارا : 47376 امروز با کارا : 9
  • تاریخ : چهارشنبه, ۱ مرداد , ۱۴۰۴
  • برابر با : Wednesday - 23 - July - 2025
  • ساعت :

    صنعت ساختمان آرام گرفت

    به گزارش اکوایران، صنعت ساختمان در چند سال اخیر رشد قابل توجهی نداشته است. از مهم‌ترین عوامل می‌توان به هزینه بالای ساخت و ساز و نهاده‌های ساختمانی، کاهش تقاضای مردم در بازار مسکن به‌دلیل کاهش قدرت خرید اشاره کرد. به‌طوری‌که، از دوره برجام تا کنون صنعت ساختمان نرخ رشد قابل توجهی نداشته است. همچنین، کاهش ارزش […]

    به گزارش اکوایران، صنعت ساختمان در چند سال اخیر رشد قابل توجهی نداشته است. از مهم‌ترین عوامل می‌توان به هزینه بالای ساخت و ساز و نهاده‌های ساختمانی، کاهش تقاضای مردم در بازار مسکن به‌دلیل کاهش قدرت خرید اشاره کرد. به‌طوری‌که، از دوره برجام تا کنون صنعت ساختمان نرخ رشد قابل توجهی نداشته است. همچنین، کاهش ارزش افزوده این صنعت در دوره کرونا، با وجود بهبود از آن شرایط، همچنان جبران نشده است. 

    آخرین وضعیت صنعت ساختمان

    حجم اقتصاد یا تولید ناخالص داخلی در ایران به دو روش برآورد می‌شود. یکی از این روش‌ها ارزش افزوده است که برابر با مجموع تولیدات کشور در سه گروه «کشاورزی»، «صنایع و معادن» و «خدمات» در یک دوره مشخص است. به عبارت دیگر، حجم اقتصاد از سمت «عرضه» محاسبه می‌شود. بر اساس داده‌های مرکز آمار، حجم حقیقی – اثر تورم از آن گرفته شده – اقتصاد کشور در تابستان برابر با ۲ هزار و ۸۳۸ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به تابستان ۱۴۰۲ حدود ۳.۴ درصد افزایش یافته است.

    نرخ رشد گروه صنایع و معادن در تابستان جاری ۴.۶ درصد و بخش صنعت ۰.۸ درصد بوده است. صنعت ساختمان به عنوان زیربخش صنعت می‌باشد که از آن به عنوان یکی از بخش‌های مولد و عامل رشد اقتصادی یاد می‌شود. نرخ رشد این صنعت در تابستان امسال منفی ۱.۲ درصد بوده است. به عبارت دیگر، ارزش افزوده تولیدی صنعت ساختمان در تابستان ۱۴۰۳ نسبت به تابستان ۱۴۰۲ به اندازه ۱.۲ درصد کاهش یافته است.

    فراز و فرود «ساختمان» در دهه ۹۰

    رشد ارزش افزوده صنعت ساختمان از دهه ۹۰ تا کنون نوسانات زیادی داشته به‌طوری‌که، در برخی فصول رشد بسیار قابل توجهی داشته و پس از مدتی کوتاه نرخ رشدی بسیار منفی تجربه کرده است.

    نرخ رشد ارزش افزوده صنعت ساختمان در اوایل دهه ۹۰ نوسانات جالب توجهی را داشته است. به‌طوری‌که، نرخ رشد آن در بهار ۹۲ برابر با ۷۹.۹ درصد بوده است. به عبارت دیگر، حجم ارزش افزوده صنعت ساختمان در بهار ۹۲ نسبت به بهار ۹۱ حدود ۸۰ درصد رشد داشته است. به دنبال آن، در بهار ۹۳ رشد ارزش افزوده صنعت ساختمان به منفی ۱۹.۷ درصد رسیده است.

    ارزش افزوده صنعت ساختمان متاثر از قیمت نهاده‌های ساختمانی است. با توجه به آغاز تحریم‌های بین‌المللی در ابتدای دهه ۹۰، تولیدات در این صنعت دچار نوسان شده که می‌تواند از تورم‌ها و محدود شدن واردات نشأت گرفته باشد.

    به‌طور کلی، تا میانه دهه ۹۰، هر گونه کاهش رشدی که در برخی فصول وجود داشته، با رشد مثبت دوره‌ای که وجود داشته، کاهش ظرفیت‌ها دوباره پر شده‌اند.

    031016

    آیا برجام بر صنعت ساختمان تاثیر داشت؟

    پس از امضای توافق برجام و ایجاد انتظارات مثبت از چشم‌انداز اقتصاد، دامنه این نوسانات افزایش یافته است. در پاییز ۹۵ رشد صنعت ساختمان به منفی ۴۵.۹ درصد رسیده، ولی این نرخ در زمستان ۹۵ به بیش از ۱۲۰ درصد رسیده و کاهش رشد قبلی را خنثی کرده است.

    با خروج آمریکا از برجام، انتظارات مردم از آینده اقتصاد منفی شده و با تشدید تحریم‌ها و افزایش تورم، قیمت نهاده‌های ساختمانی نیز به تبع از سطح عمومی قیمت‌های پیروی کرده و افزایش یافته‌اند. همچنین، واردات نهاده‌های تولیدی نیز دچار مشکل شده و باعث شده دامنه نوسان نرخ رشد صنعت ساختمان کاهش یابد. به‌طوری‌که، بیشترین نرخ رشدی که صنعت ساختمان پس از خروج آمریکا از برجام تجربه کرده ۱۵.۸ درصد در پاییز سال ۹۷ بوده است.

    ساخت و ساز در رکود عمیق

    پس از این دوره، نرخ رشد ارزش افزوده صنعت مسکن از تابستان سال ۹۸ تا تابستان سال ۱۴۰۰ به‌طور متداوم منفی بوده است. مهم‌ترین عامل آن همه‌گیری کرونا بود که حجم معاملات در بازار مسکن را کاهش داده و شرایط ساخت‌وساز و فعالیت در این صنعت را نامناسب کرده بود. همچنین، از عوامل مهم دیگر می‌توان به بالا بودن هزینه تمام شده مسکن و ساخت و ساز اشاره کرد. 

    منفی‌ترین نرخ رشدی که صنعت ساختمان در این دوره تجربه کرده منفی ۳۸.۴ درصد در پاییز ۹۹ بوده است.به عبارت دیگر، ارزش افزوده حقیقی صنعت ساختمان از حدود ۹۸ همت در پاییز ۹۸ به حدود ۶۰ همت در پاییز ۹۹ رسیده است.

    از سال ۱۴۰۰ تا کنون، نرخ رشد این صنعت بسیار کاهش یافته و در دامنه نوسان بسیار محدودی حرکت می‌کند. همچنین، ظرفیت‌های خالی شده‌ای که در دوران کرونا اتفاق افتاده جبران نشده است. از عوامل اصلی این اتفاق می‌توان به مشکلات اقتصادی، افزایش هزینه‌های تولید در صنعت ساختمان، کاهش قدرت خرید مردم و رکود بازار مسکن اشاره کرد.

    به‌طورکلی، نرخ رشد ارزش افزوده صنعت ساختمان تا پایان توافق برجام، دامنه نوسان بزرگ‌تری نسبت به الان داشته و هر موقعی که نرخ رشد منفی تجربه کرده، با رشد مثبت در دوره‌های بعدی آن را جبران کرده است. پس از بهبود از شرایط کرونا، بالاترین نرخ رشدی که این صنعت تجربه کرده ۶.۵ درصد بوده است.

    اخبار مشابه امروز:

    حادثه انفجار در شهرک فاطمیه قم
    1 - مرداد - 1404

    حادثه انفجار در شهرک فاطمیه قم

    به گزارش اکوایران، عصر امروز صدای انفجار از یک منزل مسکونی در شهرک فاطمیه قم شنیده شد که موجب خسارت به این واحد مسکونی و خودروهای اطراف شد.  به گزارش خبرگزاری تسنیم ،گفته می شود علت این حادثه انفجار آبگرمکن بوده است. نیروهای آتش نشانی و اورژانس در محل حادثه حضور دارند. محمدجواد باقری رئیس اورژانس 115 قم گفت: […]

    طرح ترافیک تهران چهارشنبه اول مرداد اجرا می‌شود
    1 - مرداد - 1404

    طرح ترافیک تهران چهارشنبه اول مرداد اجرا می‌شود

    به گزارش اکوایران، سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران اعلام کرد: فردا چهارشنبه اول مرداد طرح ترافیک اجرا می‌شود. به گزارش خبرگزاری مهر،سازمان حمل‌ونقل و ترافیک شهرداری تهران اعلام کرد: با توجه به اینکه هیچ مصوبه‌ای از مراجع قانونی درباره اجرا نشدن طرح ترافیک ابلاغ نشده، فردا چهارشنبه اول مرداد طرح ترافیک طبق روال در محدوده‌های ترافیکی پایتخت اجرا […]

    آتش‌سوزی در مجتمع تجاری دودلفین قشم مهار شد
    1 - مرداد - 1404

    آتش‌سوزی در مجتمع تجاری دودلفین قشم مهار شد

    به گزارش اکوایران،شامگاه امروز، حوالی ساعت ۱۹:۰۲، حریق در مجتمع تجاری دودلفین واقع در قشم رخ داد که با واکنش سریع نیروهای آتش‌نشانی و همکاری کارکنان مجتمع، آتش‌سوزی به‌طور کامل مهار شد. به گزارش خبرگزاری مهر، به گفته فریدونی، رئیس آتش‌نشانی قشم، این حادثه در دقایق نخستین با حضور به‌موقع تیم‌های عملیاتی و همکاری مؤثر پرسنل مجتمع […]

    تعطیلی اداره‌ها و بانک‌ها در خراسان رضوی در روز چهارشنبه
    1 - مرداد - 1404

    تعطیلی اداره‌ها و بانک‌ها در خراسان رضوی در روز چهارشنبه

    به گزارش اکوایران،تصمیم ستاد انرژی با توجه به روند افزایشی دما در خراسان رضوی و به منظور مدیریت بهینه مصرف انرژی و صرفه جویی در مصرف برق با هدف پایداری شبکه سراسری برق کشور و همچنین حفظ سلامت عمومی اتخاذ شده است. به گزارش ایرنا، براساس این مصوبه مراکز امدادی، خدماتی، درمانی و شعب منتخب […]

    ارسال دیدگاه

    مجموع دیدگاهها : 0
    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

    برو بالا