محور «عبسان»؛ کانون کمین‌های مقاومت فلسطین

محور «عبسان» در خان‌یونس به صحنه‌ی مکرر کمین‌ها و عملیات‌های پیچیده مقاومت فلسطین علیه نیروهای اشغالگر اسرائیلی تبدیل شده است.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز اطلاع رسانی فلسطین، در هفته‌های اخیر، محور شرقی شهر خان‌یونس در جنوب نوار غزه، به‌ویژه منطقه «عبسان بزرگ»، به صحنه‌ی مکرر کمین‌ها و عملیات‌های پیچیده مقاومت فلسطین علیه نیروهای اشغالگر اسرائیلی تبدیل شده است؛ موضوعی که تحلیلگران نظامی را بر آن داشته تا به بررسی دلایل این تمرکز بپردازند.

حاتم کریم الفلاحی، کارشناس نظامی، در این‌باره می‌گوید: خان‌یونس به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین و مهم‌ترین مناطق جغرافیایی در جنوب نوار غزه، از دیدگاه ارتش صهیونیستی جایگاه ژئوپلیتیکی حساسی برای گروه‌های مقاومت دارد.

به گفته وی، عملیات «ارابه‌های گدعون» که ارتش اشغالگر از میانه ماه مه گذشته آغاز کرد، دو محور اصلی را دنبال می‌کند: شمال نوار غزه و خان‌یونس در جنوب. با این حال، تمرکز مقاومت به‌طور خاص در هفته‌های اخیر بر منطقه شرقی خان‌یونس و به‌ویژه عبسان بزرگ بوده است.

دلایل تمرکز مقاومت در این منطقه را می‌توان در چند عامل کلیدی خلاصه کرد: ویژگی‌های جغرافیایی خاص عبسان بزرگ امکان ایجاد کمین‌های مؤثر را فراهم می‌کند. استقرار دفاعی ویژه نیروهای مقاومت در این محور با سایر مناطق تفاوت دارد و مقاومت به‌صورت چابک و متحرک عمل می‌کند. عدم توانایی ارتش رژیم صهیونیستی در کنترل کامل منطقه باعث شده که گروه‌های مقاومت با جسارت بیشتری عملیات انجام دهند. عبسان بزرگ، روستایی فلسطینی در شرق خان‌یونس است که مساحت آن به حدود ۱۶ هزار دونم می‌رسد و جمعیتی بالغ بر ۳۱ هزار نفر دارد. این منطقه در تمامی جنگ‌های گذشته، از جمله جنگ‌های ۲۰۰۸، ۲۰۱۴ و ۲۰۲۳، بارها هدف حملات ویرانگر هوایی، زمینی و توپخانه‌ای قرار گرفته است.

در یکی از تازه‌ترین عملیات‌ها، «گروهان‌های قدس» شاخه نظامی جهاد اسلامی اعلام کرد که روز دوشنبه موفق به انهدام یک تانک مرکاوا و یک بولدوزر زرهی D9 در شرق خان‌یونس شده است. به گفته این گروهان‌ها، عملیات با همکاری «گردان‌های قسام» شاخه نظامی حماس انجام شده است.

همچنین در تاریخ ۲۸ ژوئن، یک تیم پیاده‌نظام ارتش صهیونیستی در یک خانه بمب‌گذاری‌شده در شرق خان‌یونس به کمین مقاومت افتاد. طبق بیانیه گروهان‌های قدس، منزل با بمب‌های ضد نفر و ضد استحکامات تله‌گذاری شده بود و پس از انفجار، رزمندگان فلسطینی با آتش مستقیم و سلاح‌های آر.پی.جی با نیروهای کمکی ارتش دشمن درگیر شدند. بر اساس گزارش‌ها، تنها دخالت گسترده بالگردهای اسرائیلی با آتش و دود سنگین، توانست برخی از نظامیان این یگان را نجات دهد.

بر اساس اعلام ارتش رژیم صهیونیستی، از زمان از سرگیری جنگ در ۱۸ مارس ۲۰۲۵، دست‌کم ۳۰ افسر و نظامی اسرائیلی در نوار غزه کشته شده‌اند که ۲۱ تن از آن‌ها در اثر انفجار بمب‌های کارگذاشته‌شده کشته شدند. همچنین روزنامه «هاآرتص» نیز در گزارشی تأیید کرد که در ماه ژوئن، ۲۰ نظامی اسرائیلی در نوار غزه کشته شده‌اند. تمرکز فزاینده عملیات‌های مقاومت در منطقه عبسان بزرگ، ضعف ارتش صهیونیستی در کنترل کامل این محور را برجسته کرده و گواه آن است که استراتژی مقاومت بر اساس تحرک‌پذیری، آشنایی با زمین و اجرای کمین‌های هدفمند همچنان کارآمد و تأثیرگذار باقی مانده است.