کردستان در اندیشه سالمندان؛ ارتقای کرامت و آمادگی برای بحران

سنندج- نخستین جلسه ساماندهی سالمندان کردستان به منظور بررسی راهکارهای حمایت از سالمندان و با تاکید بر اهمیت حفظ کرامت سالمندان و آمادگی ارائه خدمات حمایتی به آنها در سنندج برگزار شد.

خبرگزاری مهر؛ گروه استان‌ها: نخستین جلسه ساماندهی امور سالمندان کردستان صبح چهارشنبه با رویکردی نوین به بررسی چالش‌ها و راهکارهای حمایت از سالمندان پرداخت و بر اهمیت حفظ کرامت و آمادگی برای ارائه خدمات حمایتی به سالمندان در شرایط عادی و بحرانی تأکید کرد، در این جلسه، ضرورت یکپارچگی اطلاعات، توانمندسازی خانواده‌ها و ایجاد زیرساخت‌های لازم برای تضمین رفاه این قشر آسیب‌پذیر، به عنوان محورهای اصلی برنامه‌ریزی‌های آتی مطرح شد.

محور اصلی این جلسه، برنامه‌ریزی برای بهبود کیفیت زندگی سالمندان در شرایط عادی و بحرانی بود و ضرورت توجه ویژه به حفظ پیوندهای خانوادگی و توانمندسازی این افراد در کانون گرم خانواده مورد تأکید قرار گرفت.

تأکید بر کرامت انسانی و مسئولیت اجتماعی

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کردستان، در این جلسه با تسلیت شهادت تعدادی از هموطنان مان در حملات رژیم صهیونیستی به کشور ایران، بر حغظ کرامت و حرمت سالمندان تاکید کرد و سالمندی را بخشی اجتناب‌ناپذیر از سرنوشت هر انسان برشمرد.

علی اکبر رمقانی خاطرنشان کرد: مسئولیت امروز ما، فراهم آوردن آسایش و حفظ حرمت این قشر ارزشمند است، چرا که فردای هر یک از ما نیز به این مرحله خواهد رسید.

ورمقانی با اشاره به لزوم بروزرسانی مداوم بانک اطلاعاتی سالمندان، این اقدام را برای هر دو شرایط عادی و بحرانی، از جمله جنگ و بلایای طبیعی، حیاتی دانست.

وی اگرچه وجود چنین بانکی را تأیید کرد، اما بر نیاز به بازنگری و تکمیل آن با توجه به افزایش سالانه جمعیت سالمند، اصرار ورزید.

اولویت نگهداری در بستر خانواده و تقویت پیوندهای عاطفی

معاون سیاسی، امنیتی و امور اجتماعی استاندار کردستان با تأکید بر لزوم نگهداری سالمندان در بستر خانواده و با بیان اینکه نگاه استان نباید صرفاً به سمت تأسیس سرای سالمندان باشد، به حس غیرت و محبت عمیق بسیاری از خانواده‌های کردستانی و ایرانی در نگهداری از عزیزانشان اشاره کرد.

وی ضمن قدردانی از زحمات مراقبان و مددکاران آسایشگاه‌ها، قاطعانه اعلام کرد که هیچ خدمتی جای محبت و مراقبت خانوادگی را نمی‌گیرد.

ورمقانی خواستار فرهنگ‌سازی در زمینه نگهداری خانوادگی از سالمندان با کمک نهادهای حمایتی، فرهنگی و درمانی شد و با درک مشکلات اقتصادی و مشغله‌های روزمره، راه حل بهتر را حفظ پیوندهای عاطفی دانست و بر این باور بود که با حمایت و آموزش می‌توان این چالش‌ها را برطرف کرد.

فراهم آوردن امکانات رفاهی و ورزشی ویژه سالمندان

ورمقانی به موضوع امکانات رفاهی و ورزشی ویژه سالمندان نیز اشاره کرد و از ادارات استان خواست تا ظرفیت‌های خود را در اختیار این قشر قرار دهد.

وی با تأکید بر ورزش شنا به عنوان بهترین گزینه برای سالمندان به دلیل پوکی استخوان، بر لزوم فراهم کردن دسترسی آن‌ها به استخرها تأکید کرد.

شناسایی و حمایت از سالمندان بدون پوشش حمایتی

معاون استاندار کردستان دغدغه اصلی خود را متوجه سالمندانی دانست که نه تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند و نه در خانواده نگهداری می‌شوند و نیاز است این گروه شناسایی و خدمات حمایتی به آن‌ها ارائه شود.

نقش رسانه ملی و آمادگی برای بحران

ورمقانی به نقش صداوسیما در آگاهی‌رسانی به جامعه سالمند اشاره کرد و عملکرد مسئولانه این سازمان در جنگ ۱۲ روزه اخیر را ستود و خواستار تداوم این توجه به سالمندان در زمان صلح نیز شد.

در ادامه، با اشاره به آمادگی برای شرایط بحرانی و برنامه‌ریزی در زمان صلح، معاون استاندار به بیش از ۲۰۰ جلسه برگزار شده در استان طی ۱۲ روز جنگ اشاره کرد و بر لزوم آمادگی برای بحران‌های آینده تأکید کرد.

وی مکان‌یابی مناسب برای جابجایی سالمندان در سنندج و دیگر شهرها را ضروری دانست و بر لزوم حفظ کرامت این عزیزان در این فرایند پافشاری کرد.

وی گزارش مدیرکل بهزیستی استان مبنی بر عدم همکاری حتی یک خانواده برای پذیرش موقت سالمندان در زمان جنگ، را دردناک توصیف کرد و بر لزوم آموزش خانواده‌ها در دوره آرامش کنونی تأکید کرد.

همکاری همه‌جانبه برای ارائه بهترین خدمات

در پایان، ورمقانی وظیفه انسانی و ذاتی همه دستگاه‌ها را ارائه خدمات به جامعه سالمندان دانست و خواستار استفاده از تمام ظرفیت‌های دولتی، نهادهای حمایتی، سازمان‌های مردم‌نهاد (سمن‌ها) و صندوق‌های بازنشستگی شد تا در حد توان به نیازها و انتظارات این قشر ارزشمند پاسخ داده شود.

سالمندان از آسیب‌پذیرترین گروه‌ها در شرایط بحرانی هستند

مدیرکل بهزیستی کردستان نیز در این جلسه ضمن تسلیت ایام محرم و یاد شهدای حملات اخیر رژیم صهیونیستی، بر اهمیت برگزاری این نشست در شرایط خاص کشور تأکید کرد و با اشاره به تدوین سیاست‌های مدیریت بحران در شورای ملی سالمندان کشور، سالمندان را یکی از آسیب‌پذیرترین گروه‌ها در شرایط بحران دانست و بر ضرورت شناسایی، آموزش و آمادگی این قشر پیش از وقوع بحران تأکید کرد.

حسین رسولی یادآور شد: در حال حاضر حدود ۲۰۰ سالمند در چهار مرکز شبانه‌روزی استان نگهداری می‌شوند که اغلب فاقد حمایت خانوادگی هستند.

وی با ابراز تأسف از عدم همکاری خانواده‌ها برای انتقال موقت سالمندان در بحران اخیر، این موضوع را چالشی بزرگ در حوزه حمایت از سالمندان دانست.

مدیرکل بهزیستی کردستان همچنین بر آمادگی زیرساختی و برنامه‌ریزی برای جانمایی اضطراری مراکز سالمندان در صورت تکرار حملات تأکید کرد و با اشاره به تجربه تلخ حمله موشکی به شیرخوارگاه لواسانات تهران و جلوگیری از فاجعه انسانی با اقدام پیش‌دستانه، بر اهمیت پیش‌بینی و عمل به موقع تأکید ورزید.

رسولی بر لزوم همکاری همه دستگاه‌ها، نهادهای مردمی، خانواده‌ها و تشکل‌های اجتماعی برای کاهش آسیب‌ها به سالمندان در شرایط اضطراری تأکید کرد و اولویت‌ها را در صورت بروز مجدد بحران، شامل جانمایی سالمندان آسیب‌پذیر، تأمین دارو، آب، مواد غذایی و آموزش شیوه‌های پناه‌گیری دانست.

۷۰ درصد سالمندان تحت پوشش بیمه سلامت

مدیرکل بیمه سلامت کردستان، نیز در این جلسه به همکاری تنگاتنگ سازمان خود با بهزیستی، علوم پزشکی و کمیته امداد اشاره و اعلام کرد: ۷۰ درصد سالمندان استان تحت پوشش بیمه سلامت قرار دارند و خدمات بهداشتی را تقریباً رایگان دریافت می‌کنند.

انور اسماعیلی همچنین به بهره‌مندی رایگان سالمندان بالای ۶۵ سال از خدمات بستری بیمارستانی اشاره کرد و افزود: طبق قانون، بیمه سلامت موظف به صدور بیمه‌نامه برای سالمندانی است که بیمه پایه ندارند.

وی تنها مشکل موجود در زمینه خدمات‌رسانی به سالمندان را در حوزه سرپایی، داروخانه و آزمایشگاهی دانست و ابراز امیدواری کرد که با رفع این موانع، خدمات بیمه‌ای سالمندان به طور کامل پوشش داده شود.

وی تصریح کرد: بیش از ۹۵ درصد از سالمندان کردستان یا جزو پنج دهم اول جامعه هستند و یا تحت پوشش نهادهای حمایتی قرار دارند که مشکلی برای صدور بیمه نامه آنها نیست اما مشکل ارائه خدمات آزمایشگاهی و دارویی است که ۷۹ درصد آنها را پوشش می‌دهیم.

اسماعیلی اضافه کرد: لازم است با تأمین منابع لازم خدمات سرپایی، آزمایشگاهی و دارویی برای سالمندان تحت پوشش شما قرار گیرد تا دغدغه سلامت این قشر برطرف شود.

ثبت بیش از ۲۰۴ هزار سالمند در سامانه

معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز در این جلسه اضافه کرد: هم اکنون مشخصات ۲۰۴ هزار و ۹۵۳ سالمند در سامانه ثبت شده است و براساس ارزیابی سامانه مرتبط با خدمات سالمندان تاکنون ۷۷ هزار نفر حداقل یکبار خدمات دریافت کرده‌اند.

فرزام بیداری اضافه کرد: متأسفانه علیرغم وجود بانک اطلاعاتی سالمندان اما تعریف دقیقی از گروه‌های پرخطر و در معرض بحران وجود ندارد.

وی گفت: ما نیازمند اطلاعات دقیقی مانند وضعیت روانی یا اجتماعی هر فرد هستیم که این مهم نیز به زمان نیاز دارد.

این جلسه نقطه آغازی برای رویکردی جامع‌تر و انسان‌مدارانه در قبال سالمندان استان کردستان بود و امید می‌رود با اجرایی شدن مصوبات و همکاری همه جانبه دستگاه‌های ذیربط، شاهد ارتق اء سطح رفاه و کرامت این قشر باشیم.