نام کاربری یا نشانی ایمیل
رمز عبور
لطفا پاسخ را به عدد انگلیسی وارد کنید:
مرا به خاطر بسپار
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام،با بیان اینکه در صنعت خوراک دام خود تحریمی مواجه هستیم گفت: ۷۶۶ کارخانه با ۳۲ میلیون تن ظرفیت در این بخش، تنها از ۳۰ درصد توان خود استفاده میکنند به طوری که سال گذشته تنها ۱۲ میلیون تولید داشته اند.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم محمد مسعودی مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان امروز در اولین نمایشگاه تخصصی دام طیور و صنایع وابسته تهران اظهار داشت: درحالی که صنایع خوراک دام و طیور این ظرفیت را دارند که کل نیاز کشور به خوراک دام را تولید کنند اما تنها با 30 درصد ظرفیت خود استفاده میکنند.
وی افزود: در صورتی که خوراک دام و طیور به صورت آماده به جای نهاده های دامی خام قرار گیرد میزان بهره وری در تولیدات این بخش افزایش مییابد و از طرفی در میزان ارز مصرفی واردات نهادهها نیز صرفهجویی صورت میگیرد زیرا افزایش بهرهوری عملا باعث کاهش مصرف نهاده های دامی میشود.
مدیرعامل اتحادیه کارخانجات خوراک دام، طیور و آبزیان ادامه داد: صنعت خوراک دام و طیور کشور با 766 کارخانه با 32 میلیون تن ظرفیت تنها از 30 درصد توان خود استفاده می کنند به طوری که سال گذشته تنها 12 میلیون تن تولید داشته اند.
مسعودی با بیان اینکه در صنعت خوراک دام با خود تحریمی مواجه هستیم گفت: صنعت خوراک دام و طیور آماده است با تمام ظرفیتها نیاز کشور را تامین کند و همکاری لازم وجود داشته باشد.
وی گفت: فاکتور برق کارخانهها بسیار افزایش یافته هزینه برق حدود 4 برابر شده است و سایر هزینهها هم افزایش یافته است؛ اگر حواسمان نباشد در آینده نزدیک محصولات اروپایی و از کریدور شمال جنوبی که در این مسیر عراق در حال ایجاد است به کشورهای حاشیه خلیج فارس سرازیر خواهد شد.
انتهای پیام/
باغ گیاهشناسی کاشان، یکی از مجموعههای گیاهی ارزشمند کشور از سوی وزارت میراث فرهنگی در فهرست میراث طبیعی ملی کشور قرار گرفت و به عنوان اثری طبیعی، به شماره ۱۳۸۷ به ثبت رسید.
مجری طرح توسعه سامانههای نوین آبیاری معاونت آب و خاک گفت: اجرای نزدیک به ۲۰ هزار هکتار آبیاری هوشمند در اراضی کشاورزی در سال ۱۴۰۴ از سوی معاونت آب و خاک هدفگذاری شده است.
بوشهر- رئیس شبکه بهداشت و درمان تنگستان گفت: در سه ماه ابتدای سال جاری ۲۶۹ اخطاریه بهداشتی در شهرستان تنگستان صادر شد.
پروژه راهآهن ایران، افغانستان و آسیای مرکزی نه فقط یک طرح حملونقل، بلکه فرصت تاریخی در امتداد ریلها و قطعهای کلیدی در پازل قدرت منطقهای است.
Δ